اثرات زیانبار زیست محیطی و انسانی ظروف یکبار مصرف پلاستیکی

۱۲ شهریور ۱۳۹۷ | ۱۳:۱۴ کد : ۴۴۱۷ اخبار
تعداد بازدید:۱۹۸۴
ظروف یکبار مصرف و مصنوعات پلاستیکی امروزه به عنوان یکی از معضلات مهم زیست محیطی و بهداشتی به شمار می‌روند که تأثیرات مخرب فراوانی روی محیط زیست انسان و گونه‌های مختلف جانوری گذاشته است. این فایل توسط شهرداری تهران تهیه شده است و مطالب مفیدی در این زمینه ارائه می‌دهد.
اثرات زیانبار زیست محیطی و انسانی ظروف یکبار مصرف پلاستیکی

پلاستیک که یکی از عمده‌ترین آلاینده‌های محیط زیست و بهترین مصنوعات بشری محسوب می‌گردد هم اکنون به معضل بزرگی برای محیط زیست بدل شده است. بر اساس برآوردهای صورت گرفته، همه ساله بیش از یکصد میلیون تن پلاستیک در دنیا تولید می‌شود! کشور ما ایران هم سالیانه مقادیر زیادی لوازم پلاستیکی تولید می‌کند و این به دلیل داشتن منابع نفتی و تولیدات پتروشیمی فراوان است و به علت همین امر، ایران یکی از عمده تولید کنندگان مواد پلاستیکی به شمار می‌رود و از طرف دیگر مهم‌ترین دلیلی که سبب استفاده هر چه بیشتر از کیسه‌های پلاستیکی شده است، قیمت ناچیز آنها در مقایسه با کیسه‌های پارچه‌ای و کاغذی می‌باشد.
میزان پلاستیک‌های تولیدی در ایران بیش از ۱۷۷ هزار تن در سال تخمین زده می‌شود و این رقم معادل ۵۰۰ تن در هر روز است! بر اساس آمارهای ارائه شده هر فرد ایرانی به طور متوسط روزانه سه پلاستیک وارد چرخه محیط زیست می‌کند که امروزه به عنوان یکی از مشکلات زیست محیطی شهرهای کشور ما به شمار می‌روند. بالا بودن سرانه مصرف ظروف پلاستیکی در ایران باعث شده تا نام کشورمان نیز در بین ۱۰ کشور نخست پرمصرف ظروف یک بار مصرف پلاستیکی مشاهده شود. در ایران حدود ۱۱ درصد از مواد زائد شهری را پلاستیک‌ها تشکیل می‌دهند.
هر خانواده ایرانی اگر یک کیسه پلاستیکی در هفته کمتر مصرف کند، از مصرف حدود ۸۱۶ میلیون کیسه پلاستیکی (حدوداً معادل ۲۰۰۰ تن در سال!) جلوگیری می‌شود!
در ساخت ظروف یک بار مصرف، به منظور جلوگیری از شکنندگی ظروف، از مواد پلاستیکی خاصی استفاده می‌شود که اگر این ظروف در معرض آب جوش یا غذای داغ مانند آش قرار بگیرند این مواد حل شده و وارد بدن می‌شوند و به دلیل داشتن ترکیبات خاص، استفاده طولانی مدت از این مواد منجر به بروز سرطان‌های مختلف خواهد شد. علاوه بر این ظروف یک بار مصرف پلیمری و کیسه‌های پلاستیکی در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی بالای ۴۰ درجه، ماده‌ای شیمیایی به نام «استایرن» از خود خارج می‌کنند که موجب تلخی غذا شده و بیش از ۷۷ نوع بیماری خطرناک و سرطان‌زا به همراه دارد. موادی شبیه چربی که روی مایعات داغ داخل لیوان‌های یک بار مصرف پلاستیکی مشاهده می‌شود همان «پلی‌استایرن» سمّی خارج شده از پلاستیک است که روی سیستم عصبی، قلب و گوارش انسان تأثیر منفی می‌گذارد.
کم‌اشتهایی، عصبانیت و بروز بیماری‌هایی اعم از سرطان، جهش ژنی در جنین زنان باردار و بیماری‌های ریوی از مهم‌ترین تأثیرات استفاده از ظروف یک بار مصرف پلاستیکی در طول زمان است. البته باید گفت این مشکل برای کودکانی که با اسباب بازی‌های پلاستیکی بازی می‌کنند و بیشتر اوقات آنها را در دهان خود می‌گذارند نیز حائز اهمیت است.

 


لینک دانلود فایل
آخرین ویرایش۱۲ شهریور ۱۳۹۷

نظر شما :